Harjoittelu

Shorinji Kempon harrastaminen

Shorinji Kempo -harjoittelu on helpointa aloittaa ottamalla osaa seurojen järjestämille peruskursseille, jotka tavallisesti alkavat syys- ja tammikuussa. Laji soveltuu kaikille sukupuoleen tai ikään katsomatta.
Aloittaminen ei edellytä aiempaa kamppailulajitaustaa tai huippukuntoa.

Harjoitukset
Jokaista harjoitusta ohjaa siitä vastuullinen vetäjä – sensei (jap. opettaja).

Harjoitukset alkavat ja päättyvät yhteiseen tervehdykseen. Shorinji Kempossa ei kumarreta kenellekään vaan tervehdys tehdään tuomalla molemmat kädet yhteen kasvojen eteen – gassho rei. Tervehdystapa poikkeaa perinteisestä Japanilaisesta tavasta kumartaa. Tällä tavalla halutaan osoittaa ihmisten samanarvoisuus ja yhdessä kehittymisen ja työskentelyn periaatetta.

Harjoittelun lähtökohtana on harrastajien taitojen kehittäminen Shorinji Kempossa. Tämä tarkoitta itsepuolustuskyvyn ja fyysisten ominaisuuksien lisäämistä mutta myös henkisen puolen ja filosofisen ymmärtämyksen kasvattamista. Koska tavoitteena on harrastajan kunnon ja fyysisen voinnin parantaminen, ei omaa mahdollista huonokuntoisuutta tarvitse pelätä.

Harjoitukset alkavat tavallisesti lämmittelyosiolla, joka voi koostua lihaskuntoliikkeistä, erilaisista pari- tai ryhmäharjoitteista, perustekniikasta. Alkulämmittelyyn kuuluu osana myös venyttelyä, jotta harjoittelussa vältyttäisiin mahdollisilta lihasten revähdyksiltä tai muilta vammoilta.

Perustekniikkaosuudessa – kihon -käydään läpi Shorinji Kempon tekniikoiden liikkeitä, muotoja ja suoritustapoja.

Shorinji Kempoon kuuluu olennaisena osana pareittain tehtävä harjoittelu – hokei, jonka avulla tekniikoiden suoritustapaa on mahdollista opetella yksin tehtävää harjoittelua tarkemmin. Pariharjoittelun aikana eri vyöasteiden harjoittelijat voivat harjoitella yhdessä tai sitten jaettuina eri ryhmiin. Tämä mahdollistaa harjoiteltavien tekniikoiden valitsemisen kunkin harjoittelijan taitotason mukaisesti. Shorinji Kempossa ei ole erillisiä vain aloittelijoille tai edistyneimmille tarkoitettuja harjoituksia vaan kaikki vyöasteet harjoittelevat yhdessä. Lasten tai junioritoimintaan liittyen saatetaan järjestää erilliset vuorot nuoremmille harjoittelijoille.

Harjoitusten loppuun voi sijoittua kuntopiiriä, rentoutusta tai sitten Seiho-akupuntiohierontaa. Harjoitusten rajallisen keston vuoksi harrastajia ohjataan tekemään lihashuoltoa – venyttelyä myöhemmin kotonaan. Harjoituksissa tietenkin opastetaan kuinka venyttelyä kannattaa tehdä varsinkin ajatellen lajikohtaisia tarpeita. Seiho-akupunktiohieronnan tarkoituksena on rentouttaa lihaksia ja poistaa harjoittelun mahdollisesti aiheuttamia lihaskipuja tai jännityksiä ja auttaa kehoa palautumaan.

Vuosittain järjestetään myös liiton toimesta useita leirejä, joilla harjoittelijat ympäri Suomea tapaavat toisiaan ja saavat mahdollisuuden harjoitella toistensa kanssa ja eri ohjaajien opetuksessa. Leirien kesto on yksi tai kaksi päivää. Harjoittelu on normaalia intensiivisempää ja rakentuu usein jonkin teeman ympärille. Tavoite on syventää osaamista ja tuoda harjoitteluun rikastavaa näkemystä erilaisten opettajien kautta.

Vyöasteet ja vyökokeet

Shorinji Kempossa niin kuin muissakin budolajeissa on käytössä eri vyöasteet. Vyöasteiden suorittamiseen vaaditaan tietty minimi harjoitusmäärä ja kalenteriaika sekä tasoon liittyvien uusien tekniikoiden opiskelu ja hallinta. 
Vyöasteet ovat 
– aloitteleva harjoittelija minarai      valkoinen vyö
– 6.-4.kyu taso                                              vihreaä vyö
– 3.-1.kyu taso                                               ruskea vyö
– 1.dan-9.dan taso                                       musta vyö
Vyökokeet ovat välitavoitteita, portaita edettäessä Shorinji Kempon opiskelussa. Niissä ei koskaan verrata harjoittelijoita toisiinsa vaan tarkastellaan kunkin yksilön etenemistä lajissa. Vyökokeisiin liiittyy myös filosofiaosuus kotitehtövinä ja myöhemmässä vaiheessa myös kirjallisina tehtävinä itse vyökokeessa.