Shorinji Kempo

Shorinji Kempo on japanilainen itsepuolustusjärjestelmä. Sen alkumuotoja opetettiin Kiinassa Shaolinin (japaniksi Shorinji) -luostarissa munkeille.

Nykyisen Shorinji Kempon perustaja,  japanilainen Doshin So kierteli 1920-1930 -luvuilla ympäri Kiinaa opiskellen erilaisia itsepuolustustaitoja. Toisen maailmansodan jälkeen hän palasi Japaniin ja loi Shorinji Kempon uudistamalla, kehittämällä ja systematisoimalla oppimiansa muotoja sekä liitti siihen Filosofiaa. Shorinji Kempon päämaja on Japanissa, jossa on yli miljoona harjoittelijaa. 1970-luvun alusta lähtien on Kempo levinnyt myös voimakkaasti Japanin ulkopuolelle (nykyään noin 35 maahan). Suomessa Kempon harjoittelu aloitettiin ensimmäisenä Jyväskylässä vuonna 1972 japanilaisen Fumiyasu Sakatan johdolla.

Shorinji Kempon tavoitteena on kehittää ihmistä tasapuolisesti sekä henkisesti että ruumiillisesti. Fyysisesti harjoituksen muoto on tehokas itsepuolustusjärjestelmä, jossa opitaan ruumiillisten taitojen lisäksi henkistä itsekuria ja oikeata rauhanomaista rinnakkaiseloa muiden kanssa. Shorinji Kempossa ei kilpailla toisten kanssa ottelujen muodossa eikä siis ole varsinainen kilpaurheilulaji, vaan budo-laji sanan vanhassa merkityksessä. Shorinji Kempon harjoitus sopii hyvin kaikille, sekä nuorille että vanhemmille, miehille ja naisille, tytöille ja pojille. Kukin harjoittelee omien kykyjensä ja edellytysten mukaan tavoitellen kuitenkin koko ajan kehitystä parempaan.

Shorinji Kempossa on käytössä yli 600 erilaista tekniikkaa, jotka kattavat kaikki puolustautumistavat missä tahansa tilanteessa. Kempo on yhdistelmä sekä pehmeitä (torjunnat, irrotukset, väännöt, sidonnat ja heitot) että kovia (iskut ja potkut) tekniikoita. Teho ei perustu pelkästään suorittajan kokoon tai voimaan, vaan järkeviin lääketieteellisiin periaatteisiin. Shorinji Kempossa sovelletaan vanhaa itämaista tietoa kehon akupunktiopisteistä. Akupunktiopisteet soveltuvat lamauttamisen ja hallinnan lisäksi myös elvyttämiseen ja terveyden ylläpitämiseen. Seiho on Shorinji Kempon akupunktiohieronta, jonka avulla vähennetään jännitystä ja rasitusta ja annetaan uutta energiaa.

Vaikka Shorinji Kempon tekniikat soveltuvat sekä puolustukseen, että hyökkäykseen, on lajin perusta puolustus: ensin itsensä suojaaminen, torjunta ja vain tarvittaessa vastahyökkäys. Shorinji Kempon harjoittelija ei saa käyttää taitojaan hyökkäykseen tai muiden vahingoittamiseen.

Lisätietoa siitä, mitä Shorinji Kempo on ("What is Shorinji Kempo")  löytyy  http://www.shorinjikempo.or.jp/wsko/wh-shorinji/index.html